top of page

Završna konferencija projekta RESISTANCE

Updated: Feb 7




Završna konferencija projekta RESISTANCE održana je u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine u Splitu u hotelu Radisson Blu Resort u organizaciji Zdravog grada iz Splita, partnera odgovornog za komunikacijske aktivnosti projekta.


Konferenciju je uvodnim govorom otvorila dr. sc. Andrea Russo, predsjednica udruge Zdravi grad, te te g. Piergiorgio Vasi, predstavnik talijanske regije Emilia-Romagna.


Rezultate projekta su predstavili voditeljica projekta gđa Andrijana Dedić, predstavnica Općine Podstrana, gđa Zorana Škare, predstavnica udruge Zdravi grad te dr. sc. Giulio Pojana, sa Sveuilišta Ca’ Foscari iz Venecije i dr. sc. Carmela Vacarro, sa Sveučilišta u Ferarri.


Ovo je također bila prilika da se predstave i drugi klaster projekti programa Interreg Italija – Hrvatska pa je tako dr. sc. Marin Ordulj sa Sveučilišnog odijela za studij mora Sveučilišta u Splitu predstavio projekt HATCH, a g. Martin Bućan, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije predstavio projekt CREATE.


Konferencija je završila radionicom koju je predvodila gđa Jelena Kurtović Mrčelić, predstavnica JU Krš i more, a na kojoj su sudjelovali gđa Marina Marković, stručnjakinja za upravljanje obalnim područjem predstavnica UNEP/MAP-PAP/RAC, Hrvatska te dr. sc. Giulio Pojana, sa Sveuilišta Ca’ Foscari iz Venecije u okviru koje se raspravljalo o važnosti pomorskog prostornog planiranja”.


Konferencija je okupila različite sudionike, uključujući projektne partnere, stručnjake, znanstvenike iz područja pomorskog prostornog planiranja, predstavnike ekoloških udruga te lokalne, regionalne vlasti iz Italije i Hrvatske.


Cilj projekta RESISTANCE je bio razmjena stečenih znanja i iskustava o moru, kao i obalnom i riječnom okolišu kapitalizirajući rezultate Interreg projekata ECOMAP, ECOSS, Net4mPLASTIC, SOUNDSCAPE, DORY, SASPAS i ML-REPAIR.


Nositelj projekta je Općina Podstrana, a partneri iz Hrvatske su Zdravi grad, JU Nacionalni park Kornati i JU SDŽ More i Krš. Partneri iz Italije su Fondazione Cetacea onlus, Universita’ Ca’ Foscari Venezia, Universita’ degli Studi di Ferrara i Regione Emilia Romagna.

Ukupni proračun projekta iznosio je 599.675,00 €, počeo 1. travnja 2022., a završava 30. lipnja 2023. godine.


Ideja vodilja našeg projekta je bila da se zajednička rješenja mogu učinkovito razvijati samo ako se potiče međunarodna suradnja različitih organizacija. Ovaj projekt primjer je suradnje različitih stručnjaka, članova predstavnika lokalnih, regionalnih vlasti, obrazovnih institucija, međunarodnih ekoloških organizacija, koji su zajednički evaluirali svoje već razvijene dobre prakse za održivo korištenje morskih i obalnih resursa.


Kako bi se osigurala takva održivost, potrebno je uspostaviti sustav pametnog upravljanja obalnim područjem koji će pomoći pomorskom prostornom planiranju. Projekt je rezultirao razvojem integriranih metodologija i alata za praćenje mora koji su od velike važnosti za pomorsko prostorno planiranje. Suradnja je potaknula sinergiju među uključenim projektima i dionicima, poboljšavajući procese donošenja odluka u pomorskom prostornom planiranju.


Promicanjem i provedbom različitih aktivnosti, projekt je uspješno podigao ekološku svijest kreatora politika, lokalnih i regionalnih zajednica, nevladinih udruga i šire javnosti, čime je pridonio nastojanju za održivim razvojem obale.


Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG ITALIJA-HRVATSKA.


Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruga Zdravi grad.



bottom of page