top of page

Put u Eskişehir i prvi sastanak Erasmus projekta

Updated: Feb 9



Tim Zdravog grada je od 9. do 13. svibnja sudjelovao na prvom transnacionalnom sastanku u okviru projekta “Klimatske promjene imaju pravo biti u školskom programu” koji se održao u Turskoj, u Eskişehiru.


Prvi sastanak je omogućio upoznavanje partnera, partnerskih organizacija i škola uključenih na projektu. Zdravi grad je prezentirao udrugu, ciljeve i aktivnosti udruge s posebnim naglaskom na to što udruga radi po pitanju zaštite okoliša. Tim Zdravog grada je održao seminar na temu klimatskih promjena te prezentaciju o tome što se u Hrvatskoj radi po pitanju klimatskih promjena.


U okviru programa posjetilo se odlagalište otpada koje se nalazi van grada. Odlagalište predstavlja jedno moderno postrojenje koje po istom principu funkcionira u Ankari, a osmislili su ga i posložili vrijedni domaći inženjeri. Osim pogona za reciklažu otpada, odlagalište broji i postrojenje za dobivanje energije iz biootpada. Dobivena energija se koristi za zagrijavanje obližnjeg plastenika u kojemu se uzgaja mnoštvo različitih sadnica namijenjenih za gradske zelene površine. Programom je bio planiran i posjet Općini koja ima svoj vrt namijenjen za dječje radionice, unutar kojeg su posađene razne autohtone biljke, mogli smo vidjeti i pčelinjak te mali pogon za kompostiranje. Općina također ima odjel za reciklažu papira gdje se raznim tehnikama za potrebe općine izrađuju čestitke, certifikati i razni suveniri.

Eskişehir broji nešto više od milijun stanovnika, jako je uredan i čist. Dio gradskog prometa obavljaju električni autobusi i dobar je primjer modernog proaktivnog grada koji je na dobrom putu postati energetski što više samoodrživ.


Projekt financira Europska unija iz programa Erasmus+.




bottom of page