PROGRAMI I PROJEKTI

Razvojni programi

Preventivni programi

Ostalo

Suradne institucije i pojedinci


ZADNJA FOTO GALERIJAOtvoreni dani udruge 2013

Pratite nas na facebook-u


Godišnje izvješće 2014.Zdravi grad - NOVOSTI


Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja

U organizaciji Udruge Zdravi grad kao regionalnog partnera te udruge Centar za razvoj neprofitnih organizacija (CERANEO) iz Zagreba u svojstvu nositelja projekta u Splitu je 12. studenog 2015., održana četvrta u nizu od pet regionalnih edukativnih radionica i rasprava u okviru projekta "Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja". Riječ je o projektu koji financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provodi se na nacionalnoj razini u partnerstvu s Agencijom lokalne demokracije Osijek, Agencijom lokalne demokracije Brtonigla i Agecijom lokalne demokracije Sisak. Nakon rasprave u Splitu, slijedi završna rasprava u Zagrebu, nakon kojih će projektni tim okupiti sve regionalne prijedloge u prijedlog dokumenta Hrvatske socijalne povelje i predstaviti je zainteresiranoj javnosti.

Edukacija "Ekološki poljoprivrednik"


Prijavni obrazac

Zdravi grad i OŠŠ "Mejašši"

Učenici 3.d raz. OŠ "Mejaši" u okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, išli su 03.06.2015. na izlet u Radošić. Voditelji grupa Hrana, Dah, Hod, San, Bolkići, Zdravkići i njihovi članovi ponovili su sve što smo dosada učili o dobrim i lošim navikama u prehrani, disanju, kretanju i spavanju. Grupa Hrana je pripremila eko zakusku u kojoj smo svi uživali. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad i OŠŠ "Dobri"

28.05.2015. učenici 2. raz. OŠ "Dobri" u okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, išli su na izlet na Sustipan. Voditelji grupa Hrana, Dah, Hod, San, Bolkići, Zdravkići i njihovi članovi ponovili su sve što smo dosada učili o dobrim i lošim navikama u prehrani, disanju, kretanju i spavanju. Grupa Hrana je pripremila eko zakusku u kojoj smo svi uživali. Program provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ "Dobri" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad i Dr. Wang TCM CENTER INTERNATIONAL

Zdravi grad i Dr. Wang TCM CENTER INTERNATIONAL u okviru Programa "Tradicionalna kineska medicina u prevenciji i liječenju" održali su od 22. - 24.05.15. u prostorijama Zdravog grada: Javno predavanje Tradicionalna kineska medicina i seminar Kineska pedijatrijska masaža. Polaznici su s velikim interesom i zanimanjem "upijali" znanja i vještine usmjerene prema prevenciji i liječenju pedijatrijskih bolesti, te održavanju dobrog zdravlja djece. Predavač i voditelj: dr.med. Mingyong Wang, mr.sc., predsjednik i osnivač Dr. Wang TCM Center Internatoinal.

Zdravi grad i manifestacija "Zdravlje je moj đir"

Županijska liga protiv raka organizirala je u nedjelju 17.05.2015. manifestaciju pod nazivom "Zdravlje je moj đir" kao bitan dio godišnjih zbivanja grada Splita i šire okolice. U cjelodnevnom programu FITNESS - PLES - EDUKACIJA održane su brojne prezentacije, predavanja i radionice, a organiziran je i dječji kutak, a manifestacija je izazvala veliki interes brojnih naših sugrađana.

Udruga Zdravi grad se aktivno uključila u ovu manifestaciju i doprinijela uspješnosti ove manifestacije. Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" i voditelj programa Put zdravlja u Zdravom gradu održao je:
Prezentaciju DO IN vježbi, koje u Zdravom gradu vodi svaki četvrtak od 2002. godine. DO IN ustvari znači put do unutrašnjeg mira. Vježbe su nastale i vježbaju se od drevnih vremena na Dalekom istoku kada su mudri ljudi tog vremena sistematizirali i zapisali intuitivne pokrete koje čovjek radi da bi uravnotežio svoje stanje. Vježbajući DO IN razvijamo prirodan i zdravi stil življenja. Ne zahtijevaju nikakvu posebnu pripremu, osobnu opremu, partnere ili specijalnu tehniku i mogu se vježbati u svim prilikama i u bilo koje vrijeme.
Javno predavanje Tradicija u prehrani i zdravlje. Na predavanju su prezentirana nezavisna znanstvena istraživanja o pozitivnom utjecaju tradicionalne dalmatinske prehrane (kao sastavnog dijela mediteranske prehrane) na naše zdravlje i negativan utjecaj suvremene prehrane koju danas pretežno jedemo u Dalmaciji.

Predstavljena Strategija razvoja ljudskih potencijala Splitsko-dalmatinske županije

U utorak, 28.04.2015. s početkom u 11:00 sati u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije predstavljena je Strategija razvoja ljudskih potencijala Splitsko-dalmatinske županije za razdoblje 2014.-2020. Strategija je izrađena u sklopu projekta „Cluster za društvene inovacije, razvoj i edukaciju Lokalnog partnerstva za zapošljavanje“ koji je sufinanciran uz pomoć Europske unije kroz IV. komponentu Instrumenta pretpristupne pomoći u okviru OP Razvoj ljudskih potencijala. Nositelj projekta je Udruga Zdravi grad, a partneri su Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Grad Sinj, Javna ustanova RERA SD, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska udruga poslodavaca, Udruga Domine i Učilište Virtus. Opći cilj projekta je podrška lokalnih sudionika u reviziji, facilitaciji i primjeni politika i mjera razvoja ljudskih potencijala u održivom partnerskom okruženju. Specifični cilj je jačanje kapaciteta Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije (LPZ SDŽ) u učinkovitom, ekonomičnom i održivom razvoju ljudskih resursa kroz razvoj i primjenu mjera aktivne politike zapošljavanja.

Zdravi grad i Društvo multiple skleroze Split

Kao završni dio projekta Put zdravlja u tri nastavka, 05. svibnja 2015. za članove Društva multiple skleroze Split, organiziran je izlet na Sustipan. Nakon priče o zdravlju, akcent je bio na utjecaju disanja i kretanja na zdravlje. Na kraju smo, uz veliku zainteresiranost i radost svih i praktično odradili jedan sklop Do in vježžbi prilagođenih za članove Društva.

Voditelj: Željko Petrović

Zdravi grad i OŠŠ "Dobri"

Učenici 2. raz. OŠ "Dobri" u okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, posjetili su 24.04.2015. kuhinju za edukaciju Zdravog grada gdje im je učiteljica kuhanja Darinka Petrović održžala radionicu kuhanja Kuhajmo ukusno i zdravo. Upoznali su se sa najzdravijim načinima kuhanja ekoloških namirnica i užživali u njihovim najboljim prirodnim okusima. Program provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠŠ "Dobri" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad i udruga "Eko-Sita" iz Podstrane

21.04.2015. u prostorijama Ekološke Udruge "Eko-Sita" iz Podstrane, za članove udruge, održan je seminar iz programa Put zdravlja pod nazivom KRETANJE. Tehnološki napredak i suvremeni način života donijeli su neravnotežu i nesklad u naš život. Teoretski i praktično objašnjavalo se o nezaobilaznom utjecaju kretanja na zdravlje kao jednog od ključnih čimbenika života, od rođenja do smrti. Kako tome odgovoriti? Naučiti sjediti, stajati, hodati i naravno vježbati.

Voditelj seminara: Željko Petrović

Zdravi grad i OŠŠ "Mejaši"

Učenici 3.d raz. OŠŠ "Mejaši" u okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, posjetili su 17.04.2015. kuhinju za edukaciju Zdravog grada gdje im je učiteljica kuhanja Darinka Petrović održžala radionicu kuhanja Kuhajmo ukusno i zdravo. Upoznali su se sa najzdravijim načinima kuhanja ekoloakih namirnica i uživali u njihovim najboljim prirodnim okusima. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠŠ "Mejašši" i ŽŽeljko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Suradnja sa Društvom multiple skleroze Split

15. travnja 2015. u kuhinji za edukaciju Zdravog grada za članove Društva multiple skleroze Split održana je radionica kuhanja Uravnotežen obrok iz programa Put zdravlja. Polaznici su s velikim zanimanjem i puno pitanja pratili ovu radionicu te na kraju uživali u slasnim jelima i desertu. Voditeljica: Darinka Petrović uz asistenciju Gordane Čaljkušić.

Zdravi grad i OŠ "Dobri"

Učenici 2. raz. OŠ "Dobri" u okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, posjetili su 14.04.2015. prodavaonicu ekološke hrane. Upoznali su se sa brojnim ekološkim namirnicama i drugim ekološkim proizvodima. A na kraju posjete uživali su u eko zakuski. Program provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ "Dobri" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Studijsko putovanje i sastanak u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava

U okviru projekta „Cluster za društvene inovacije, razvoj i edukaciju Lokalnog partnerstva za Zapošljavanje“ od 13.4. do 15.4.2015., bili smo na studijskom putovanju u Beču gdje smo posjetili TEP Wien i Waff (Wiener ArbeitnehmerInnen Forderungsfonds), odnosno njihovo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje je vrlo uspješno i kvalitetno organizirano. Na povratku smo se, u Zagrebu, na našu inicijativu susreli s predstavnicima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Virovitičko podravske županije radi prepoznavanja nužnosti koordiniranog djelovanja i stvaranja modela učinkovite i stvarnim potrebama, mogućnostima i raspoloživim resursima prilagođene institucionalne podrške razvoja lokalnih partnerstava.

Zdravi grad na 10. "BISER MORA" - Supetar 2015.

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija organizirao je u Supetru na otoku Braču od 25.-29.03.2015. Deseti međunarodni kulinarski festival "Biser mora", na kojem je sudjelovalo više od 250 kuhara iz dvanaest zemalja. Osim natjecanja kuhara, na ovom gastronomskom festivalu održane su i gastro izložbe, enološke radionice, cooking show-e, degustacije, prezentacije stranih i domaćih kuhinja, predavanja, gastro ture i zabavni program. Zdravi grad je dao svoj doprinos uspješnosti ove velike međunarodne manifestacije, održavši predavanje pod nazivom NAJZDRAVIJE NAMIRNICE SVIJETA I ZDRAVLJE. Na predavanju se moglo saznati, što nezavisna znanstvena istraživanja govore o njihovu utjecaju na naše zdravlje i životni vijek. Predavač: Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti George Mateljan i voditelj programa Put zdravlja u Zdravom gradu, urednik tri priručnika Mediteranske najzdravije namirnice svijeta.

Zdravi grad i Dr. Wang TCM CENTER INTERNATIONAL

Zdravi grad i Dr. Wang TCM CENTER INTERNATIONAL u okviru Programa "Tradicionalna kineska medicina u prevenciji i liječenju" održali su od 13. - 15.03.15. u prostorijama Zdravog grada: Javno predavanje Tradicionalna kineska medicina i dva seminara Orijentalna dijagnoza 2 i Tui-na kineska mediciska terapija Predavač i voditelj: dr.med. Mingyong Wang, mr.sc., predsjednik i osnivač Dr. Wang TCM Center Internatoinal

Zdravi grad i OŠ "Mejaši"

Učenici 3.d raz. OŠ "Mejaši" u okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, posjetili su 06.02.2015. prodavaonicu ekološke hrane. Upoznali su se sa brojnim ekološkim namirnicama i drugim ekološkim proizvodima. A na kraju posjete uživali su u eko zakuski. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Suradnja sa Društvom multiple skleroze Split

10. ožujka 2015. U prostorijama Društva multiple skleroze Split za članove Društva održano je uvodno predavanje i seminar Briga o zdravlju iz programa Put zdravlja. Polaznici su se upoznali sa praktičnim znanjima, kako svojim svakodnevnim navikama mogu "kormilariti" svojim životom u dobrom zdravlju, sreći, miru i zadovoljstvu. Voditelj: Željko Petrović, Zdravi grad.

Studenti Pomorskog fakulteta u Zdravom gradu

U petak 06. ožujka u Zdravom gradu, studenti četvrte godine Pomorskog fakulteta u Splitu su s velikim zanimanjem odslušali predavanje pod nazivom Prehrana, zdravlje i radno mjesto koje je održao Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" i voditelj programa Put zdravlja u Zdravom gradu.

Seminar Makrobiotika - način življenja i prehrana

28.02. i 01.12.2015. Željko Petrović je održao osnovni seminar Makrobiotika - način življenja i prehrana. To je naš najdugovječniji seminar, koji se održava još od početka 1992. godine. Pohađalo ga je dosada na stotine polaznika iz Splita i cijele Dalmacije, a posebno smo ponosni činjenicom da je potaknuo mnoge polaznike i njihove obitelji na kvalitetnije i zdravije življenje.


Novi projekt - Hrvatska socijalna povelja

19. veljače 2015. godine prisustvovali smo prvom radnom sastanaku s partnerima na projektu „Europeizacija hrvatske socijalne politike i hrvatska socijalna povelja“.
Nositelj projekta: CERANEO- Centar za razvoj neprofitnih organizacija
Partneri na projektu: Agencija lokalne demokracije Sisak (ALD Sisak), Agencija lokalne demokracije iz Osijeka, Agencija lokalne demokracije iz Brtonigle, Zdravi grad iz Splita.
Ciljevi sastanka bili su: upoznavanje partnerskih organizacija, predstavljanje projekta i plana aktivnosti, dogovor oko obaveza partnera, dogovor oko izrade regionalnih analiza socijalnih pokazatelja i dokumenata te identifikaciji novih socijalnih rizika, planiranje strategije identifikacije i uključivanja lokalnih dionika u regionalne rasprave.

Projekt Green and White Skills for new jobs uspješno priveden kraju

Udruga Zdravi grad i njeni partneri COOSS Marche (Ancona, Italija) i San Miguel Adicciones (Santa Cruz de Tenerife, Španjolska) uspješno su priveli kraju europski projekt Green and White Skills for new jobs čiji je cilj bio usklađivanje nepovezanosti obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada, odnosno povećavanje razine specifičnih poslovnih vještina dugotrajno nezaposlenih osoba. Za vrijeme trajanja ovog jednogodišnjeg projekta izrađeno je sedam novih nastavnih programa obrazovanja za odrasle te je provedena njihova eksperimentalna implementacija u kojoj je obrazovano ukupno 78 nezaposlenih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Gostovanje Makronove iz Zagreba u Zdravom gradu

U suradnji sa ustanovom Makronova iz Zagreba, u prostorima Zdravog grada, održane su 20. i 21.02.15. dvije radionice pod nazivom "Prirodna i cjelovita rješenja za alergije". Voditeljice: dr. med. Katarina Dujmović, voditeljica Centra za prirodnu medicinu Wings i Vladimira Vlatka Frketić, učiteljica kuhanja u Makronovi.

Sastanak Upravnog odbora projekta Adriatic Welfare Mix

Prisustvovali smo sastanku Upravnog odbora projekta Adriatic Welfare Mix koji se održavao u Tirani 12 i 13.2. 2015. Prvi dan je održan Welfare Mix Day gdje su partneri iz Albanije i Italije predstavili svoja postignuća na području socijalnog poduzetništva. Drugi dan je održan sastanak Upravnog odbora gdje su se prezentirali dosadašnji rezultati i dogovaralo oko budućih aktivnosti na projektu.

Zdravi grad: Sjećanja na Michija Kushija/ 18.veljače u 18 sati

Nedavno, svijet je napustio Michio Kushi u svojoj 88. godini. Svojim mislima i djelovanjem inspirirao je mnoge, a neiscrpnom energijom dotaknuo ljude širom svijeta. Njegov utjecaj zapamćen je kroz njegova djela, a njegova energija ostala je u ljudima koji su ga imali čast upoznati ili čitajući mudre retke koje je pisao.

Kao memoriju na njega i njegovo učenje, pozivamo vas da nam se pridružite na: Sjećanja na Michija Kushija, 18. veljače u 18 sati tijekom kojeg će, uz dozvolu HRT-a, biti prikazani i isječci iz emisije Na rubu znanosti, kako bismo zajedno izrazili zahvalnost, poštovanje i odali priznanje jednom velikom životu i osobi koja je kroz njega koračala.


Nova knjiga "Mediteranske najzdravije namirnice svijeta 3"

Nakon uspješnica Mediteranske najzdravije namirnice svijeta 1 i 2 u prodaji je najnovija knjiga Mediteranske najzdravije namirnice svijeta 3 u izdanju udruge Zdravi grad. Knjiga je treći sažetak iz pravog remek djela Georgea Mateljana Najzdravije namirnice svijeta, koja je proglašena najznačajnijom knjigom o zdravoj prehrani na svijetu. Nastala je kao rezultat rubrike pod istim nazivom (urednici Vedrana Dedić i Željko Petrović) koja se emitirala na HRT Radio Splitu svakog tjedna od 2009. - 2012. godine te emisije Mediteranske najzdravije namirnice svijeta (urednici Tonkica Boban, Andrea Viđak, Tonći Jukić i Željko Petrović) koja se od ožujka 2014.g. emitira svakog tjedna na radiju Županijske lige protiv raka - Radio Suncu. Želja nam je da učinimo dostupnijim što širem krugu stanovništva znanja nezavisnih znanstvenih istraživanja o utjecaju hrane na zdravlje, te o važnosti načina odabira, čuvanja, pripremanja i kuhanja pojedinih namirnica.

Zdravi grad u OŠ "Blatine-Škrape"

11.02.2015. u OŠ "Blatine-Škrape" učenici 4.b raz. sa učiteljicom Nadom Marčić sa velikim interesom su odslušali predavanje Put zdravlja, na kojem se pričalo kako sa svojim svakodnevnim malim navikama utječemo na naše zdravlje. Predavanje je održao Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad u OŠ "Mejaši"

U okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, koji u 3.d raz. OŠ "Mejaši" provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu: 06.02.2015. Grupa Zdravkići, voditelj Ante (odsutan) te članovi grupe Marin, Lucija i Karlo, upoznali su ostale učenike kako svojim svakodnevnim navikama u prehrani, disanju, kretanju i spavanju uživaju u dobrom zdravlju.

Zdravi grad u OŠ "Mejaši"

U okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, koji u 3.d raz. OŠ "Mejaši" provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu: 30.01.2015. Grupa Bolkići, voditelj Ivano te članovi grupe Toma, Mihael Frane i Emilija, upoznali su ostale učenike kako svojim svakodnevnim lošim navikama u prehrani, disanju, kretanju i spavanju pogoršavamo svoje zdravlje i postajemo sve bolesniji.

Zdravi grad u OŠ "Dobri"

U okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, koji u 2.a raz. OŠ "Dobri" provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ "Dobri" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu: 22.12.2014. Grupa Zdravkići, voditelj Luka te članovi grupe Maja, Samuel i Arven (odsutna), upoznali su ostale učenike kako svojim svakodnevnim navikama u prehrani, disanju, kretanju i spavanju uživaju u dobrom zdravlju.

Zdravi grad i Dr. Wang TCM CENTER INTERNATIONAL

Zdravi grad i Dr. Wang TCM CENTER INTERNATIONAL razradili su Program "Tradicionalne kineske medicine u prevenciji i liječenju" te 2014. po prvi put u Splitu i Dalmaciji započeli organiziranu obuku polaznika. Obuka se sastoji od teoretskog i pokaznog dijela te praktičnog rada. Namijenjena je liječnicima, zdravstvenim radnicima, terapeutima i svim ljudima koji žele unaprijediti svoje zdravlje. Znanje i vještine koji se nauče, mogu se koristiti i u profesionalnom radu i u "kućnoj upotrebi" za unapređenje zdravlja pojedinca i obitelji.
22.01.2015. Dr. med. Mingyong Wang, mr. sc., direktor Dr. Wang TCM CENTER INTERNATIONAL i Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu, održali su predavanje pod nazivom "Tradicionalna kineska medicina". Tom prilikom dodijeljene su diplome polaznicima seminara za 2014. godinu.

Borba protiv stigme: Nitko nije savršen

Udruga Zdravi grad tijekom 2014. godine bila je aktivna i u okviru međunarodne znanstvene razmjene. Na kongresu održanom u gradu Iseo u Sjevernoj Italiji od 13. do 15. studenog 2014. godine prikazano je istraživanje o agresiji na radnom mjestu, čiji su autori A. Russo, T. Popović, I. Urlić i V.Tomić.
Kongres se organizira u okviru redovne suradnje između Centra za psihijatrijska proučavanja u Iseu, povezano s drugim psihijatrijskim institucijama i sveučilištima u Italiji: Bari, Napulj, Avellino, te s Bedfordshire centrom za istraživanje u području mentalnog zdravlja u suradnji sa Sveučilištem u Cambridge-u u Velikoj Britaniji, te Katoličkim sveučilištem u Louvainu u Belgiji.
U okviru suradnje svih navedenih centara za istraživanje u području psihijatrije i mentalnog zdravlja udruga Zdravi grad, u Splitu sudjeluje u međunarodnom multicentričnom znanstvenom istraživanju koje je usmjereno na temu: "Borba protiv stigme: Nitko nije savršen". Rezultati istraživanja planirano je da budu prikazani na kongresu u Cambridge-u, UK, u jesen ove godine. U Hrvatskoj je suradnja na ovom projektu ponuđena svim značajnijim institucijama koje se bave psihijatrijskim liječenjem, te skrbi za mentalno zdravlje.
Ovim istraživanjem želi s procijeniti koliko psihički poremećaj 'navlači' stigmu i na pacijente i na zdravstvene radnike, te istražiti i procijeniti stigmu od strane zdravstvenih radnika u odnosu na pacijente i oboljelog kolege .

Poziv polaznicima edukacija iz makrobiotike

Pozivaju se polaznice/ci edukacija iz makrobiotike da se jave radi redovitih susreta, kuhanja i razmjene iskustava u udruzi Zdravi grad.

Dara, Gordana

Javite se na mob: 098 169 54 43.

Zdravi grad u OŠ "Dobri"

U okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, koji u 2.a raz. OŠ "Dobri" provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ "Dobri" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu:
19.12.2014. Grupa Bolkići, voditelj Franko te članovi grupe Kate, Alma i Vlado M., upoznali su ostale učenike kako svojim svakodnevnim lošim navikama u prehrani, disanju, kretanju i spavanju pogoršavamo svoje zdravlje i postajemo sve bolesniji.

Radionica kuhanja: BLAGDANSKA JELA

19.12.2014. u 3.d. raz. OŠ "Mejaši", na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, Ivana voditeljica grupe San te Marija i Marko članovi grupe, upoznali su ostale učenike o važnosti spavanja za naše zdravlje te ih naučili tri najbolja načina spavanja. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Radionica kuhanja: BLAGDANSKA JELA

U srijedu 17.12.2014. od 17-20 sati, u našoj novouređenoj kuhinji, Vukovarska 65, održat će se naša 17. tradicionalna Radionica kuhanja: BLAGDANSKA JELA. Kao i uvijek dosada, uživati ćete u novim prirodnim eko okusima i receptima:

1. Blagdanska štruca
2. Božićni kruh
3. Palačinke s lososom
4. Punjeni keksi
5. Kolač sa smokvama
6. Čokoladna torta sa lješnjacima

Voditeljice: Darinka Petrović i Maja Gorjan, učiteljice kuhanja u Zdravom gradu i autorice knjige Prirodni deserti, za koju je George Mateljan u uvodu napisao: " Hvala Vam što dajete znanje za bolje zdravlje svijeta."

Osigurajte svoje mjesto na radionici i prijavite se u Zdravi grad.

Zdravi grad u OŠ "Dobri"

U okviru programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, koji u 2.a raz. OŠ "Dobri" provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ "Dobri" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu:
08.12.2014. Grupa Dah, voditelj Bepo i članovi grupe Marija i Marko (odsutna Petra), upoznali su ostale učenike o utjecaju i važnosti disanja za naše zdravlje te ih naučili tri vježbice za bolje disanje.
09.12.2014. Grupa Hod, voditeljica Jana te članovi grupe Pio, Ivana i Vlado, upoznali su ostale učenike o utjecaju i važnosti kretanja za naše zdravlje te ih naučili vježbe zagrijavanja, lupkanja i pravilnog hodanja.
11.12.2014. Grupa San, voditelj Roko te članovi grupe Pio, Ivana i Vlado, upoznali su ostale učenike o utjecaju i velikoj važnosti spavanja za naše zdravlje te ih naučili tri najbolja načina spavanja.

Zdravi grad u OŠ "Mejaši"

12.12.2014. u 3.d. raz. OŠ "Mejaši", na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, Danijel voditelj grupe Hod te Lena i Niko članovi grupe, upoznali su ostale učenike o važnosti kretanja i njegovom velikom utjecaju na naše zdravlje, te ih naučili vježbe zagrijavanja, lupkanja i pravilnog hodanja. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Provedba obrazovnih programa

Zdravi Grad je, u suradnji s ustanovom za obrazovanje odraslih Stella Polaris, održao eksperimentalnu provedbu šest nastavnih planova i programa za osposobljavanje i usavršavanje razvijenih u okviru projekta Green and White Skills for new jobs. Sudjelovalo je ukupno 78 polaznika kojima su na završnoj projektnoj konferenciji 9.12.2014. podijeljeni odgovarajući certifikati. Programi obrazovanja sufinancirani su od Europske komisije i Ureda za udruge Vlade RH te su stoga za polaznike bili besplatni.

Zdravi grad u novoosnovanoj udruzi "Eko-Sita" u Podstrani

03.12.2014. Zdravi grad je gostovao u novoosnovanoj Ekološkoj Udruzi "Eko-Sita" iz Podstrane, čiji je osnovni cilj zaštite okoliša i jačanja obitelji pod motom "Zajedništvo u suradnji s prirodom." Naš član Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu, održao je vrlo inspirativno predavanje pod nazivom "Put zdravlja", te su dogovorene aktivnosti za buduću suradnju.

Zdravi grad u OŠ "Dobri"

05.12.2014. u 2. raz. OŠ "Dobri", na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, Zoja voditeljica grupe H(r)ana te Vice i Neo (odsutna Yanzi) članovi grupe, upoznali su ostale učenike o važnosti hrane i njenom velikom značaju za naše zdravlje. Program provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ "Dobri" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad u OŠ "Mejaši"

05.12.2014. u 3.d. raz. OŠ "Mejaši", na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, Marija voditeljica grupe Dah te Roko i Ana članovi grupe, upoznali su ostale učenike o važnosti disanja i njegovom velikom utjecaju na naše zdravlje, te ih naučili tri vježbice disanja. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Studijsko putovanje u Hrvatsku

U sklopu projekta Green and White Skills for new jobs, udruga Zdravi grad organizirala je studijsko putovanje u Hrvatsku od 16.11. do 20.11.2014.Studijskom putovanju su prisustvovali članovi Zdravog grada i naše partnerske organizacije COOSS Marche iz Ancone, Italija. Cilj studijskog putovanja je bio upoznati i analizirati primjere dobe prakse kako bi se poboljšala znanja u području razvijanja vještina i zapošljavanja. U sklopu studijskog putovanja posjetili smo Centar za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj', Centar za autizam Split, Udruga za inkluziju Lastavice, Split, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo za eko pčelarstvo 'Ivica Dragan Elez', Resursni obrazovni centar u Radošiću i eko staze, Društvo Multiple Skleroze Split, Dom za starije i nemoćne osobe Split, Dnevni centar Firule - Centar za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači'.

Zdravi grad u OŠ "Dobri"

21.11.2014. učenici 2. raz. OŠ "Dobri", pročitali su Pričicu o H(r)ani i prokomentirali likove. Voditelji grupa Zdravkići, Bolkići, H(r)ana, Dah, Hod i San predstavili su svoje grupe i upoznali cijeli razred s aktivnostima koje će provoditi ovu školsku godinu, na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Program provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ Dobri i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Radionica kuhanja za članice HKD Napredak u Zdravom gradu

Za članice HKD Napretka, 26.11.2014. u Zdravom gradu je održana radionica kuhanja pod nazivom "Uravnotežen obrok". Uz mnogo korisnih i praktičnih savjeta uživali su i odličnim prirodnim okusima. Radionicu je vodila Darinka Petrović, učiteljica kuhanja u Zdravom gradu i koautorica knjige Prirodni deserti uz asistenciju Gordane Čaljkušić.

Zdravi grad u OŠ Mejaši

28.11.2014. u 3.d. raz. OŠ "Mejaši", na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići, Maja voditeljica grupe H(r)ana te Roko i Klara članovi grupe, upoznali su ostale učenike o važnosti hrane i njenom velikom značaju za naše zdravlje. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Dr. med. Mingyong Wang, mr. sc. i tradicionalna kineska medicina u Zdravom gradu

Udruga Zdravi grad u sklopu programa Put zdravlja predstavlja tradicionalnu kinesku medicinu

Predavač i voditelj:
dr. med. Mingyong Wang, mr. sc.

Program:

28.11.2014. (petak) 19,00 sati, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
Javno predavanje
VENTUZE I MOKSIBUSTIJA U PREVEVCIJI I LIJEČENJU

29.11.2014. (subota), 09 - 17 sati s pauzom od 12-14, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
Seminar
VENTUZE

30.11.2014. (nedjelja), 09 - 17 sati s pauzom od 12-14, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
Seminar
MOKSIBUSTIJA

Seminari su namijenjeni svima koji žele unaprijediti svoje zdravlje. Znanje i vještine koji se mogu naučiti na seminaru, možete koristiti u svom profesionalnom radu i za "kućnu upotrebu" za unapređenje zdravlja pojedinca i obitelji.

Za više informacija kliknite ovdje.

Gostovanje Makronove iz Zagreba u Zdravom gradu

U suradnji sa ustanovom Makronova iz Zagreba, u novouređenim prostorima Zdravog grada, održane su 21. i 22.11.14. dvije radionice pod nazivom "Prirodna hormonska ravnoteža" koje su pobudile veliki interes naših sugrađanki. Voditeljice dr. Sanja Toljan, ravnateljica Poliklinike "Orlando" iz Zagreba i dipl.ing. biologije Jadranka Marković, savjetnica za prirodnu kozmetiku.

Zdravi grad u OŠ "Mejaši"

21.11.2014. učenici 3.d. raz. OŠ "Mejaši", pročitali su Pričicu o H(r)ani i prokomentirali likove. Voditelji grupa Zdravkići, Bolkići, H(r)ana, Dah, Hod i San predstavili su svoje grupe i upoznali cijeli razred s aktivnostima koje će provoditi ovu školsku godinu, na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ "Mejaši" i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad počeo s radovima na obnovi drevnih bunara Žuželj

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH u drugoj godini provođenja projekta "Zaštita, obnova, prezentacija i promocija drevnih bunara Žuželj" Zdravi grad je nakon pripremnih radova, čišćenja terena, snimanja, izrade dokumentacije i istraživanja počeo s radovima na obnovi drevnih bunara Žuželj, u općini Lećevica, gdje ljudska prisutnost seže od prapovijesti do danas.

Zdravi grad u OŠ Mejaši

12.11.2014. u 3. Raz. OŠ "Mejaši", obavljena je obuka voditelja Zdravkića, Bolkića, H(r)ane, Daha, Hoda i Sna za vođenje svojih grupa. Upoznali su se s aktivnostima i zadacima koji očekuju njihove grupe i cijeli razred, ovu školsku godinu, na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ Mejaši i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad u OŠ "Dobri"

14.11.2014. u 2. Raz. OŠ "Dobri", obavljena je obuka voditelja Zdravkića, Bolkića, H(r)ane, Daha, Hoda i Sna za vođenje svojih grupa. Upoznali su se s aktivnostima i zadacima koji očekuju njihove grupe i cijeli razred, ovu školsku godinu, na programu Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Program provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ Dobri i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Studenti Pomorskog fakulteta u Zdravom gradu

U srijedu 05. studenog u novouređenim prostorima Zdravog grada, studenti prve i četvrte godine Pomorskog fakulteta u Splitu su se ukratko upoznali s radom civilnog društva i trenutnim aktivnostima Zdravog grada i s velikim zanimanjem odslušali predavanje pod nazivom MEDITERANSKA PREHRANA I ZDRAVLJE, koje je posebno za tu priliku održao Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" i voditelj programa Put zdravlja u Zdravom gradu.

Zdravi grad u OŠ Dobri

U drugom razredu OŠ Dobri, započela je druga godina provođenja, četverogodišnjeg programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Djeca su izabrala voditelje grupa Zdravkići, Bolkići, H(r)ana, Dah, Hod i San i njihove članove. Program provode: Ivana Kvesić, učiteljica OŠ Dobri i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Zdravi grad u OŠ Mejaši

U trećem razredu OŠ Mejaši, započelo je provođenje, programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Djeca su izabrala voditelje grupa Zdravkići, Bolkići, H(r)ana, Dah, Hod i San i njihove članove. Program provode: Katija Lucić, učiteljica OŠ Mejaši i Željko Petrović, voditelj programa i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović svečano otvorio novouređene prostore Zdravog grada

Dana 06.10.2014. Predsjednik RH prof. dr. sc. Ivo Josipović, uz predstavnike Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije te brojne uzvanike, svečano je otvorio novouređene prostore Zdravog grada u sklopu kojeg se nalazi edukacijski centar Stella Polaris i Centar izvrsnosti "George Mateljan". Uz pomoć donatora (još jednom im velika hvala!) uredili smo prostor koji sadrži uredski i savjetodavni dio te multifunkcionalni edukacijski prostor s kuhinjom. U cilju poticanja pojedinaca i obitelji na kvalitetniju prehranu i zdraviji način življenja, zainteresirani građani moći će i praktično učiti znanja nezavisnih znanstvenih istraživanja indeksiranih na Pub Med, kako odabrati, čuvati, pripremati i kuhati najzdravije namirnice svijeta, da bi iskoristili sve njihove blagodati uz najbolje prirodne okuse i maksimalno očuvanje hranjivih sastojaka. A unutar preuređenog edukacijskog centra nastavljamo s preventivnim i razvojnim programima Zdravog grada, kojima se potiče zapošljavanje i projektno razmišljanje djece i mladih.

Projekt Stella Polaris pobjednik i na ClosEUp film festivalu u Splitu

Projekt Stella Polaris je nakon filmskog festivala CloseEUp u Dubrovniku ponovno osvojio nagradu publike i na istom festivalu u Split. Cilj "ClosEUp / Europa izbliza" festivala je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU te zainteresirati publiku za prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata. Publika ovog filmskog festivala imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU.

Zdravi grad - nova kuhinja za edukaciju

Povodom otvaranja naše nove Kuhinje za edukaciju gdje nastavljamo davati pouzdane, objektivne i praktične, najnovije informacije nezavisnih znanstvenih istraživanja indeksiranih Pub Med o utjecaju hrane na zdravlje (istraživanja provodi GEORGE MATELJAN FOUNDATION , For the World' Healthiest Foods na UNIVERSITY OF CALIFORNIA DAVIS), a u cilju poticanja pojedinaca i obitelji na kvalitetniju prehranu i zdraviji način življenja, djeca iz dječjih vrtića i osnovnih škola, srednjoškolci, studenti i ostali zainteresirani građani, imati će mogućnost da u našem gradu, teoretski i praktično uče kako birati, čuvati, pripremati i kuhati najzdravije namirnice svijeta, te kako iskoristiti sve blagodati pojedine namirnice uz najbolje prirodne okuse i maksimum hranjivih tvari. Zdravi grad je organizirao:

25.09.2014.
- U suradnji sa Udrugom kemijskih inženjera i tehnologa Split i Udrugom bivših studenata i prijatelja Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu javno predavanje za studente i profesore Kemijsko-tehnološkog fakulteta: Razvoj novih prehrambenih proizvoda. Predavač: akademkinja Vlasta Piližota.
- Radni sastanak u Zdravom gradu s akademkinjom Vlastom Piližota.

26.09.2014.
- Radni sastanak u HAZU Split na kojem su sudjelovali akademici Vlasta Piližota i Davorin Rudolf, predsjednica Zdravog grada Andrea Russo i direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" Željko Petrović.
- Svečani zdravi domjenak s akademkinjom Vlastom Piližota u novo uređenoj Kuhinji za edukaciju u Zdravom gradu.
- Javno predavanje za građanstvo u Zdravom gradu: Kvaliteta hrane i njen utjecaj na zdravlje. Predavač: akademkinja Vlasta Piližota.

ClosEUp film festival u Splitu

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma "ClosEUp/Europa izbliza". Na besplatnim projekcijama prezentirat će se 20 projekata kroz osobne priče voditelja i sudionika koji su uspješno povukli sredstva iz EU fondova.

Festival će se održati u Splitu, u srijedu, 24. rujna 2014., u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, Ulica Slobode 2 s početkom u 18 sati, dok je ulaz besplatan.

Na "ClosEUp-u" će biti prikazani i filmovi o projektima iz Splitsko-dalmatinske županije, pa će se tako moći vidjeti film "Očuvajmo autohtono" Udruge Help, "Zlatno doba" Udruge MI, zatim "Kamen" Javne ustanove RERA S.D., te "Stella Polaris", projekt čiji nositelj naša udruga Zdravi grad.

Video najavu možete pogledati ovdje.

Suradnja: ZDRAVI GRAD i UDRUGA LEUKEMIJE I LIMFOMI SPLIT

U organizaciji Udruge leukemije i limfomi - Split, 10.09.2014. u Gradskoj knjižnici "Marko Marulić" za članove udruge i građanstvo održano je javno predavanje: HRANA KAO LIJEK.
Predavač: Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" i voditelj programa Put zdravlja u udruzi Zdravi grad te urednik dva priručnika Mediteranske najzdravije namirnice svijeta.

Dani kombiniranih socijalnih politika

U sklopu projekta Adriatic Welfare Mix, udruga Zdravi grad je organizirala "Dane kombiniranih socijalnih politika", okrugli stol "Uloga civilnog društva u stvaranju modela kombiniranih socijalnih politika", kao i svečano otvaranje Jadranskog društvenog opservatorija. Događanje je održano 3. i 4. srpnja 2014. u Splitu u prostorijama CEDRE Split - Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj. Cilj konferencije je bio predstaviti iskustva i modele dobre prakse međusektorske suradnje na temu kombiniranih socijalnih politika na području Jadranske euro-regije te potaknuti suradnju na promicanju zajedničkih ciljeva usklađenih s najboljim EU praksama, politikama, zakonima i razvojnim strategijama. Događanju je prisustvovalo deset partnerskih organizacija iz pet zemalja Jadranske euro-regije i to tijela lokalne samouprave, institucije i organizacije civilnog društva iz Albanije, Italije, Bosne i Hercegovina i Crne Gore, među kojima je Zdravi grad predstavnik projektnog konzorcija iz Hrvatske. Svoja iskustva međusektorske suradnje predstavilo je i nekoliko istaknutijih organizacija civilnog društva sa splitskog područja.

ClosEUp filmski festival stigao u Dubrovnik

Publika filmskog festivala "ClosEUp / Europa izbliza" imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU. Cilj festivala je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU te zainteresirati publiku za prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata. Prema glasovima okupljenih odabran je i film miljenik publike - ovaj puta je to "Stella Polaris", projekt čiji je nositelj Udruga Zdravi grad Split. Projekt "ClosEUp / Europa izbliza" se realizira se uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012. i traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn. Provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.

Nova kuhinja za edukaciju

U Vukovarskoj 65 u tijeku su radovi na uređenju naše nove kuhinje za edukaciju. Završetak radova i svečano otvaranje predviđeni su za kraj rujna. Svi radovi na uređenju izvode se zahvaljujući donacijama. I ovom prilikom zahvaljujemo se svim donatorima i ljudima dobre volje, koji prepoznaju naš rad i dali su i daju svoj doprinos za još bolje i kvalitetnije uvjete rada na edukaciji o boljem zdravlju stanovništva. Evo i Vama prilike da se pridružite.

Zdravi grad sa svojim Centrom izvrsnosti "George Mateljan" na konferenciji u Rimu: "Eat Mediterranean - make the difference"

Prisustvovali smo Interdisciplinarnoj konferenciji "JEDI MEDITERANSKI - NAPRAVI RAZLIKU" u organizaciji Universita di Roma Tor Vergata i Ambasade RH u Italiji, a pod pokroviteljstvom Ministarstava kulture Italije i RH, Nacionalne komisije Italije pri UNESCO-u, EXPO Milano 2015, Provincije Rima i Grada Rima. Sudjelovali su brojni znanstvenici-istraživači s Universita di Roma Tor Vergata, Universita di Roma La Sapienza, Universita di Roma Tre, Sveučilišta u Rijeci ... sa istraživanjima o blagodatima mediteranske prehrane za naše zdravlje.
Zdravi grad je bio aktivni sudionik sa svojim Centrom izvrsnosti "George Mateljan". Željko Petrović je imao izlaganje: Tradicionalna mediteranska prehrana i zdravlje, a predstavili smo i slastan desert od zaboravljene namirnice - prosa. Sudjelovali su još Darinka Petrović, Maja Gorjan i Ana Kovačević Chisena.

Studijsko putovanje na Tenerife

U sklopu projekta Green and White Skills for new jobs, članovi udruge Zdravi grad sudjelovali su na studijskom putovanju na Tenerifima u Španjolskoj od 21.5. do 26.5.2014., koje su organizirali naši partneri Asociación de Cooperación Juvenil SAN MIGUEL ADICCIONES iz Santa Cruz de Tenerife. Cilj studijskog putovanja je bio upoznati i analizirati primjere dobe prakse kako bi se poboljšala znanja u području razvijanja vještina i zapošljavanja. Na Tenerifima smo posjetili Sveučilište u La Laguni gdje su naši članovi održali predavanja o razvoju civilnog društva u Hrvatskoj, nakon čega smo se upoznali s radom naših partnera kao i s organizacijama Ataretaco, Asaga, Ashotel, Cruz Roja, FECAO i Fundación en Pie.

Zdravi grad u OŠ Dobri

U prvom razredu OŠ Dobri, uspješno je završena prva godina provođenja, četverogodišnjeg programa Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići. Djeca i njihovi roditelji su pokazala veliki interes za ovaj program. Aktivnosti su se tijekom školske godine provodile u razredu, prodavaonici ekološke hrane i kuhinji za edukaciju Zdravog grada. Program su proveli u djelo: Željko Petrović, voditelj programa, Katija Lucić, učiteljica OŠ Dobri i Darinka Petrović, učiteljica kuhanja u Centru izvrsnosti "George Mateljan" u Splitu.

Ujedno smo započeli i četverogodišnje stručno-znanstveno istraživanje ovog programa, koje provodi stručni tim u sastavu: doc. dr. sc. Andrea Russo, doktorica biomedicine i zdravstva, magistri sociologije Vicko Tomić i Toni Popović iz Zdravog grada te dr. sc. Neven Duvnjak, znanstveni suradnik s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Splitu.

Studenti s Rollins College iz SAD u Zdravom gradu

U utorak 20. svibnja Zdravi grad su posjetili studenti s Rollins College, Winter Park, Florida, USA na čelu s profesoricom Martinom Vidovic, Ph.D. Upoznali smo ih s aktivnostima Zdravog grada, razmijenili smo iskustva o radu za opće dobro. S velikim interesom su odslušali i predavanje pod nazivom PREHRANA I ZDRAVLJE, koje je posebno za tu priliku održao Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" i voditelj programa Put zdravlja u Zdravom gradu.

Zdravlje je moj đir

Županijska liga protiv raka organizirala je u nedjelju 18.05.2014. prvu manifestaciju pod nazivom "Zdravlje je moj đir" koja bi trebala postati tradicionalna i bitan dio godišnjih zbivanja grada Splita i šire okolice. U cjelodnevnom programu FITNESS - PLES - EDUKACIJA održane su brojne prezentacije, predavanja i radionice, a organiziran je i dječji kutak, a manifestacija je izazvala veliki interes brojnih naših sugrađana.

I Udruga Zdravi grad se aktivno uključila u ovu manifestaciju i doprinijela uspješnosti ove manifestacije. Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti "George Mateljan" i voditelj programa Put zdravlja u Zdravom gradu održao je:
Prezentaciju DO IN vježbi, koje u Zdravom gradu vodi svaki četvrtak od 2002. godine. DO IN ustvari znači put do unutrašnjeg mira. Vježbe su nastale i vježbaju se od drevnih vremena na Dalekom istoku kada su mudri ljudi tog vremena sistematizirali i zapisali intuitivne pokrete koje čovjek radi da bi uravnotežio svoje stanje. Vježbajući DO IN razvijamo prirodan i zdravi stil življenja. Ne zahtijevaju nikakvu posebnu pripremu, osobnu opremu, partnere ili specijalnu tehniku i mogu se vježbati u svim prilikama i u bilo koje vrijeme. 

Javno predavanje: DALMATINSKA PREHRANA I ZDRAVLJE. Na predavanju su prezentirana nezavisna znanstvena istraživanja o utjecaju tradicionalne dalmatinske prehrane i suvremene prehrane (koju danas jedemo u Dalmaciji) na naše zdravlje.


BISER MORA - Supetar 2014.

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija (SKMER) organizirao je u Supetru na otoku Braču od 9.-13.4.2014. Deveti međunarodni kulinarski festival "Biser mora", na kojem je sudjelovalo više od 300 kuhara iz petnaest zemalja. Osim natjecanja kuhara, na ovom gastronomskom festivalu održane su i gastro izložbe, enološke radionice, cooking show-e, degustacije, prezentacije stranih i domaćih kuhinja, predavanja, gastro ture i zabavni program. Festival su popratile domaće i strane novinske i televizijske kuće, a posjetilo ga je nekoliko tisuća ljudi.

Udruga Zdravi grad je dala svoj doprinos uspješnosti ove velike međunarodne manifestacije, održavši:
EDUKATIVNU RADIONICU ZA DJECU pod nazivom: ZDRAVKIĆI I BOLKIĆI, o prirodnoj prehrani i važnosti ukusnog i zdravog načina kuhanja.

Voditeljica: Darinka Petrović, učiteljica kuhanja u Centru izvrsnosti George Mateljan u Splitu (Zdravi grad) i koautorica knjige Prirodni deserti.

JAVNO PREDAVANJE pod nazivom TRADICIONALNA MEDITERANSKA PREHRANA I ZDRAVLJE. Na predavanju se moglo saznati, što nezavisna znanstvena istraživanja govore o utjecaju suvremene zapadne prehrane i tradicionalne mediteranske prehrane na naše  zdravlje i životni vijek.

Predavač: Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti George Mateljan i voditelj programa Put zdravlja u udruzi Zdravi grad te urednik dva priručnika Mediteranske najzdravije namirnice svijeta.

RADIONICU KUHANJA pod nazivom: BIORADIONICA, na kojoj je praktično pokazan najzdraviji način kuhanja mediteranskih namirnica. Naime, mnogi naši tradicionalni recepti su odlični, ali s nekim uništimo i do 80 % hranjivih sastojaka namirnice i uništimo njen pravi prirodni okus. To je i razlog sto mnogi ljudi ne jedu ili izbjegavaju jesti povrće, a naročito djeca. Svaka namirnica ima samo jedan najbolji način kuhanja sa točno određenim vremenom kuhanja, da dobijemo najbolji prirodni okus namirnice i sve blagodati hranjivih sastojaka koje ta namirnica ima. Sve ovo sto smo prezentirali su rezultati nezavisnih znanstvenih istraživanja koje The George Mateljan Foundation provodi na University California Davis.

Voditelj: Željko Petrović

Tradicionalna kineska medicina

Udruga Zdravi grad u sklopu programa Put zdravlja predstavlja

TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA

Predavač i voditelj:
dr.med. Mingyong Wang, mr.sc.

Program:

23.05.2014. (petak) 19,00 sati, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
UVODNO PREDAVANJE
TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA

24.05.2014. (subota), 09 - 17 sati s pauzom od 12-14, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
SEMINAR
ORIJENTALNA DIJAGNOSTKA

25.05.2014. (nedjelja), 09 - 17 sati s pauzom od 12-14, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
SEMINAR
REFLEKSOLOGIJA RUKE, STOPALA I UHA

Seminari su namijenjeni liječnicima, zdravstvenim radnicima, terapeutima i svim ljudima koji žele unaprijediti svoje zdravlje. Znanje i vještine koji se mogu naučiti na seminaru, možete koristiti u svom profesionalnom radu i za "kućnu upotrebu" za unapređenje zdravlja pojedinca i obitelji.

Za više informacija kliknite ovdje.


Predavanje dr.sc. Dražena Šimleše

Otvoreni dani pod nazivom Holistički pristup prirodi i zdravlju, koje je organizirala udruga Zdravi grad od 14.travnja do 05. svibnja, završavaju 05.05.2014. (ponedjeljak), u 19 sati, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split

JAVNIM PREDAVANJEM

KAKO NAHRANITI SVIJET
Na ovom interesantnom predavanju će biti riječi o odnosu hrane i čovjeka, kontrolorima proizvodnje hrane, ciljevima kontrole hrane, problemu gladi usred obilja proizvedene hrane te poziciji Hrvatske u odnosu na navedenu problematiku.

Predavač: Dr. sc. Dražen Šimleša, znanstveni suradnik na Institutu za društvena istraživanja "Ivo Pilar" i voditelj Centra za istraživanje integralne održivosti i održivog razvoja, autor knjiga: EKOLOŠKI OTISAK - kako je razvoj zgazio održivost, ZELENI ALATI ZA ODRŽIVU REVOLUCIJU, KAKO POTROŠITI SVIJET - mala škola ratova za resurse.

Program otvorenih dana udruge

Program otvorenih dana udruge Zdravi grad:

HOLISTIČKI PRISTUP PRIRODI I ZDRAVLJU

Ponedjeljak, 14. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 17,30 sati radionica: Makrobiotički ljekoviti napici i oblozi
voditeljica: Darinka Petrović, učiteljica kuhanja i koautorica knjige Prirodni deserti
- 19,00 sati javno predavanje: Tradicionalna kineska medicina
predavač: dr. med. Mingyong Wang mr. sci.

Utorak, 15. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 18,00 sati javno predavanje: Istraživanja i zaštita podmorja
predavač: Ivan Bronzović, instruktor ronjenja Podvodno istraživački klub "Mornar"

Srijeda, 16. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 18,00 sati javno predavanje i praktična primjena: Kako djeluje kiropraktika
predavač: Vesna Štekić, diplomirala 2002. g. na "Welsh Institute of Chiropractic"

Četvrtak, 17. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 10,00 sati predavanje studentima Filozofskog fakulteta: Prezentacija EU projekta "Green and White Skills for new jobs"
predavač: Vicko Tomić

Srijeda, 23. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 18,00 sati javno predavanje i praktična primjena: SHIATSU - snaga svjesnog dodira
predavač: Nikola Drviš - Grk, mag. cin, shiatsu praktičar i instruktor joge
- 19,00 sati javno predavanje i praktična primjena: TAI CHI - vještina uspostave prirodnog toka vitalne energije
predavač: Sonja Jukić, instruktorica Chen stila

Četvrtak, 24. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 18,00 sati javno predavanje: Jedan projekt zdravstvenog turizma
predavač: dr. Fedor Mataić, diplomirao na medicinskom fakultetu u Rimu 1981.
- 19,00 sati javno predavanje i praktična primjena: DO IN - vježbe samomasaže
predavač: Željko Petrović

Petak, 25. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 19,00 sati javno predavanje: Špilje i jame
predavač: Tonći Rađa

Nedjelja, 27. travnja 2014. Polazak u 07,30 sati ispred Zdravog grada, Vukovarska 65
Izlet u Radošić - eko etno staza

Ponedjeljak, 28. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 14,30 sati predavanje studentima Pomorskog fakulteta: Primjeri etnografskih istraživanja u sociologiji
predavači: Toni Popović i Vicko Tomić
- 18,00 sati javno predavanje: Tradicionalna mediteranska prehrana i zdravlje i predstavljanje knjige Mediteranske najzdravije namirnice svijeta 2
predavači: Željko Petrović i Vedrana Dedić
- 19,00 sati radionica: Prirodni deserti
voditeljica: Darinka Petrović

Utorak, 29. travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 18,00 sati javno predavanje: Planine - posljednje oaze netaknute prirode
predavač: Stipe Božić
- 19,00 sati javno predavanje: Moj bio vrt
predavač: Bartul Runjić

Srijeda, 30. travnja 2014.
u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 18,00 sati javno predavanje i praktična primjena: Joga
predavač: Lea Lončar

Ponedjeljak, 05. svibnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65
- 19,00 sati javno predavanje: Kako nahraniti svijet
predavač: dr. sc. Dražen Šimleša

Ulaz je slobodan za sva događanja!

Program možete preuzeti i u pdf formatu ovdje.

Glasilo Zdravo Hrvatska!

Udruga Zdravi grad nedavno je objavila novi broj glasila "Zdravo Hrvatska!", koje se besplatno distribuira u gradovima Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci, Zadru, Dubrovniku i Čakovcu. Glasilo promovira isključivo primjere dobre prakse i pozitivne priče, a koristi vidljivosti i umrežavanju subjekata usmjerenih na održivi razvoj i dobru ekonomiju. Isto tako, učinili smo dostupnom i arhivu naših prijašnjih brojeva koje možete preuzeti u pdf formatu ovdje ili klikom na poveznicu "Zdravo Hrvatska!" koja se nalazi na lijevom bočnom izborniku.

Otvoreni dani udruge

Povodom Dana Planete udruga Zdravi grad od 14. - 30. travnja 2014. organizira

OTVORENE DANE UDRUGE

HOLISTIČKI PRISTUP PRIRODI I ZDRAVLJU
Program počinje u ponedjeljak 14.travnja 2014. u prostorijama Zdravog grada, Vukovarska 65

- 17,30 sati radionica: MAKROBIOTIČKI LJEKOVITI NAPICI I OBLOZI
voditeljica Darinka Petrović

- 19,00 sati javno predavanje: TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA
predavač Dr. med. Mingyong Wang mr. sci.

Ulaz slobodan!

Studijsko putovanje u Italiju

U sklopu projekta Green and White Skills for new jobs, članovi udruge Zdravi grad sudjelovali su na studijskom putovanju u Italiji od 31.3. do 4.4.2013., koje su organizirali naši partneri COOSS MARCHE iz Ancone. Cilj studijskog putovanja je bio upoznati i analizirati primjere dobe prakse kako bi se poboljšala znanja u području razvijanja vještina i zapošljavanja. U Anconi smo posjetili centar za pronalaženje posla osobama s poteškoćama "Centro Lavoro Guidato", dnevni centar za osobe s invaliditetom "II Cigno", te centar za mlade "CAG Archi", dok smo u gradiću Jesi obišli vrtić "Asilo Nido Biricoccole"za djecu radnika zaposlenih u industrijskog zoni, dom za starije i nemoćne osobe "RP Vittorio Emanuele II", dom za osobe s poteškoćama u razvoju "COSER Alba Chiara" te međunarodnu školu vrhunske talijanske kuhinje "Ital.Cook".

Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići

Zdravi grad je počeo ponovno provoditi četverogodišnji program Put zdravlja - Zdravkići i Bolkići u prvom razredu OŠ Dobri, kod učiteljice Katije Lucić. Ovaj program je dopuna redovnom školskom programu i njime se želi senzibilizirati djecu i njihove roditelje za aktivnu ulogu u kreiranju osobnog zdravlja. Uči se, kako svojim svakodnevnim navikama u prehrani, kretanju, disanju i spavanju utječemo na svoje zdravlje. Voditelj programa je Željko Petrović, direktor Centra izvrsnosti George Mateljan u Splitu.

Pokrenuli smo i stručno-znanstveno istraživanje, da utvrdimo njegov utjecaj na znanje, stavove i navike djece. Među polaznicima smo proveli preliminarnu anketu o navedenoj tematici, a ista će biti ponovljena nakon četvrtog razreda, po završetku programa. Da bi dodatno uvidjeli potencijalne razlike među djecom u razdoblju od četiri godine, uzeli smo kao kontrolnu skupinu prvi razred OŠ Marjan. Istraživanje provodi stručni tim u sastavu: doc. dr. sc. Andrea Russo, doktorica biomedicine i zdravstva, magistri sociologije Vicko Tomić i Toni Popović (Zdravi grad) te dr. sc. Neven Duvnjak, znanstveni suradnik s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Splitu.

Društvo multiple skleroze

Od 14. studenog 2013. do 08. veljače 2014. za članove Društva multiple skleroze Split provodili smo program Put zdravlja. Sa uvodnim predavanjem i pet seminara zaokružen je jedan ciklus BRIGE O ZDRAVLJU na kojem se teoretski i praktično objašnjavalo kako svojim svakodnevnim navikama u disanju, kretanju, prehrani, spavanju i odnosima sa okolinom možemo unaprijediti svoje zdravlje. Polaznici su se upoznali sa praktičnim znanjima, kako svojim svakodnevnim navikama mogu "kormilariti" svojim životom u dobrom zdravlju, sreći, miru i zadovoljstvu.Još jednom hvala predsjedniku društva Anti Mariću-Bunji, tajnici Zdravki Dominović i svim polaznicima na zainteresiranom i aktivnom sudjelovanju u programu.
Voditelj programa Put zdravlja, Željko Petrović.

Kick-off sastanak za projekt Green and White

Zdravi grad je u sklopu projekta "Green and White Skills for new jobs" organizirao kick-off sastanak koji se odvijao od 11. do 12. veljače u Splitu. Na sastanku su, osim predstavnika Zdravog grada, sudjelovali i predstavnici partnerskih organizacija COOSS MARCHE iz Ancone, Italija i SAN MIGUEL ADICCIONES iz Santa Cruz de Tenerife, Španjolska. Cilj sastanka je bio dogovor oko daljnjih aktivnosti i detaljna razrada plana provedbe projekta.

Nova knjiga "Mediteranske najzdravije namirnice svijeta 2"

U prodaji je najnovija knjiga "Mediteranske najzdravije namirnice svijeta 2" u izdanju udruge Zdravi grad. Knjiga je drugi sažetak iz pravog remek djela Georgea Mateljana Najzdravije namirnice svijeta, koja je proglašena najznačajnijom knjigom o zdravoj prehrani na svijetu. Nastala je kao rezultat rubrike pod istim nazivom koja se emitirala na HRT Radio Splitu u razdoblju od 2009. - 2012. godine. Želja nam je da učinimo dostupnijim što širem krugu stanovništva znanja nezavisnih znanstvenih istraživanja o utjecaju hrane na zdravlje, te o važnosti načina odabira, čuvanja, pripremanja i kuhanja pojedinih namirnica.

Sastanak kod Predsjednika

Uz osobnu potporu predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i organizacijsku podršku njegovih suradnika, 22. siječnja 2014. u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku održan je radni sastanak s ciljem objedinjavanja aktivnosti kojima se promiče zapošljavanje u Hrvatskoj. U tu je svrhu predstavljen projekt 3 ZA: zajedno za zapošljavanje koji je načinila udruga Zdravi grad iz Splita. Nakon predstavljanja projekta, predsjednik Josipović je iskazao osobno zadovoljstvo za upoznavanje s ovom vrijednom inicijativom, uz napomenu o dostupnosti i otvorenosti za daljnju suradnju u sklopu aktivnosti koje slijede.

Strateško planiranje udruge Zdravi grad

Članovi udruge Zdravi grad proveli su Strateško planiranje od 10.01. do 12.01. 2014. godine u okolici Jastrebarskog na obiteljskom gospodarstvu Repro Eko specijaliziranom za proizvodnju i preradu visokokvalitetne organski uzgojene hrane. Proces planiranja vodio je Milan Bijelić iz Udruge Mi. Tijekom Strateškog planiranja utvrđeni su glavni strateški ciljevi udruge za razdoblje koje obuhvaća sljedećih 5 godina, a razrađen je i detaljni Operativni plan za 2014. godinu. Zdravi grad ovime potvrđuje dugoročne strateške pravce u skladu s misijom i statutom, ali se također usmjerava na unaprjeđenje ljudskih i materijalnih resursa te inovativne aktivnosti i pristupe u unaprjeđenju kvalitete života pojedinca i društva u cjelini.

Novi zaposlenik u udruzi Zdravi grad

Nakon višemjesečnog volontiranja ekipa Zdravog grada je dobila novog zaposlenika, Vicka Tomića,magistra sociologije i doktoranta na zadarskom sveučilištu. Cilj zaposlenja Vicka Tomića je doprinos kvaliteti rada udruge i stjecanje iskustva u pisanju i provođenju projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Okrugli stol: Europska godina građana: Što smo naučili?

Predstavnici Zdravog grada prisustvovali su u Zagrebu 20. prosinca okruglom stolu pod nazivom "Europska godina građana: Što smo naučili?", koji je Hrvatski pravni centar organizirao u sklopu projekta "Prema europskom građanstvu". Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici RH u tijelima EU, predstavnici akademske zajednice i drugi stručnjaci, te predstavnici civilnog sektora. Cilj okruglog stola je bio rekapitulirati godinu za nama, te raspraviti buduće korake koje je potrebno učiniti u svrhu daljnjeg razvoja demokratske participacije, usvajanja europskih vrijednosti i aktivnog građanstva EU.

Okrugli stol: Procjena i evaluacija tržišta rada u Bosni i Hercegovini

Predstavnici Zdravog grada, u sklopu projekta Adriatic Welfare Mix, prisustvovali su okruglom stolu pod nazivom Procjena i evaluacija tržišta rada u Bosni i Hercegovini, 12. prosinca 2013. u Sarajevu. Domaćin nam je bio Federalni zavod za zapošljavanje Sarajevo. Tom prigodom je održan i sastanak Upravnog odbora tijekom kojeg su se raspravile i uskladile buduće aktivnosti projekta.

Pokreni srce - spasi život

Programom javno dostupne rane defibrilacije "Pokreni srce-spasi život", koji provodi Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za hitnu medicinu i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s drugim ministarstvima, tijelima državne uprave te nekim vladinim i nevladinim organizacijama, nastojimo građane osvijestiti o problemu učestalosti iznenadnog srčanog zastoja te važnosti poznavanja postupaka pružanja prve pomoći. U tu svrhu, Hrvatski zavod za hitnu medicinu snimio je edukativni video o osnovnim mjerama održavanja života odraslih s iznenadnim srčanim zastojem uz uporabu automatskog vanjskog defibrilatora (AVD-a) za laike. Video gledatelja vodi kroz četiri ključna koraka koji pomažu u preživljavanju: prepoznavanje nastanka iznenadnog srčanog zastoja; pravilno izvođenje vanjske masaže srca i umjetnog disanja; uporabu AVD-a i brz dolazak hitne medicinske službe. Video možete pogledati ovdje.

Radionica kuhanja: BLAGDANSKI STOL

U ponedjeljak 16.12.2013. održat će se naša 16. tradicionalna Radionica kuhanja: BLAGDANSKI STOL. Kao i uvijek dosada, uživati ćete u novim prirodnim eko okusima i receptima:
1. Pogačice s bakalarom
2. Slani i slatki muffinsi
3. Fritule s batatom
4. Košarice s marmeladom
5. Čokolada s arancinima
6. Svečana torta

Voditeljice: Darinka Petrović i Maja Gorjan, učiteljice kuhanja u Zdravom gradu i autorice knjige Prirodni deserti, za koju je George Mateljan u uvodu napisao: " Hvala Vam što dajete znanje za bolje zdravlje svijeta."

Osigurajte svoje mjesto na radionici i prijavite se u Zdravi grad.

Predavanje "Aktivnosti za opće dobro"

U sklopu projekta Adriatic Welfare Mix, u petak 29. studenog 2013. održano je predavanje pod nazivom "Aktivnosti za opće dobro" za studente završne godine Pomorskog fakulteta. Predavanje je održao Željko Petrović, voditelj programa Put Zdravlja pri Zdravom gradu i direktor Centra izvrsnosti George Mateljan.

Zaposlenje preko javnih radova

Na višemjesečno razdoblje u udruzi Zdravi grad zaposlen je i Luka Livaja, već drugu godinu zaredom, preko javnih radova. Osnovni zadatak mu je uređivanje eko-staza na području Radošića u općini Lećevica. Luka je uistinu čovjek od povjerenja i pravi meštar za sve.

Novi zaposlenik u udruzi Zdravi grad

Novi zaposlenik u udruzi Zdravi grad Toni Popović primljen je preko mjere HZZ-a "Mladi za EU". Cilj je da se zaposlenik kroz šestomjesečni program educira za pisanje i provođenje projekata EU, te da doprinoseći ostvarenju novih projekata osigura svoje radno mjesto u udruzi i nakon isteka ovog razdoblja.

Novi projekt zaštite i obnove drevnih bunara Žuželj

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH počelo je provođenje trogodišnjeg projekta "Zaštita, obnova, prezentacija i promocija drevnih bunara Žuželj". Edukacijsko - resursni centar udruge Zdravi grad - *Stella Polaris* u suradnji s općinom Lećevica i lokalnim stanovništvom od 2007. kontinuirano provodi aktivnosti za revitalizaciju ovog ruralnog područja, neosporne prirodne ljepote te specifične materijalne i nematerijalne kulturne baštine, gdje ljudska prisutnost seže od prapovijesti do danas. U tijeku su pripremni radovi, čišćenje terena, snimanje,izrada dokumentacije i istraživanja, pa će uskoro biti puno novih informacija.

Osnovni seminar makrobiotika – Način življennja i prehrana

30.11.2013. (subota), 
prostorije UZG, Vukovarska 65 i
01.12.2013.(nedjelja), 
kuhinja za edukaciju UZG, Ljubićeva 12a

od 8:30 – 14:00 sati


Ovo je naš najdugovječniji seminar, koji se održava još od početka 1992. godine. Pohađalo ga je dosada na stotine polaznika iz Splita i cijele Dalmacije. Posebno smo ponosni činjenicom da je potaknuo mnoge polaznike i njihove obitelji na kvalitetnije i zdravije življenje.

Na seminaru je sistematski razrađen uvod u makrobiotičku teoriju i praksu. Ovaj   dvodnevni seminar sastoji se od praktičnog i teoretskog dijela.

Teoretski dio – obrazlažu se osnovne postavke makrobiotike i pojašnjava zašto ovakav način življenja i prehrane pomaže kod zdravstvenih poteškoća.

Praktični dio – uče se kuhati različite vrste namirnica, govori se o kriterijima izbora hrane, načinima pripremanja i kuhanja te načinu jedenja. Na kraju se servira zajednički ručak za sve sudionike.

Voditelj: 

Željko Petrović, direktorCentra izvrsnosti George Mateljan u Splituivoditelj projekta Put zdravlja u udruzi Zdravi grad

OBAVEZNE PRIJAVE I AKONTACIJE ZA OSNOVNI SEMINAR!Prva interdisciplinarna znanstveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem

Članovi udruge Zdravi grad sudjelovali su na znanstveno-stručnoj konferenciji koja se održala 17. i 18. listopada na Veleučilištu "Nikola Tesla" u Gospiću. Shodno nazivu konferencije, Održivi razvoj ruralnih krajeva, prezentirali su autorski rad naslovljen Mogućnost revitalizacije ruralnog prostora Splitsko-dalmatinske županije, naglašavajući nužnost usklađenog razvoja dalmatinskih otoka, obale i zaobalja. Konferenciji je prisustovalo više od 30 izlagača, a zajedničko je uvjerenje kako je za promicanje održivog razvoja ruralnih područja potrebna sinergija javnog, privatnog i civilnog sektora kojoj mogu pridonijeti i ovakva događanja, kao i druge slične inicijative (radionice, okrugli stolovi itd.).

Novi projekt udruge Zdravi grad - Cluster za društvene inovacije

Upravo je odobren novi projekt udruge Zdravi grad pod nazivom Cluster za društvene inovacije, razvoj i edukaciju lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Projekt se provodi u suradnji s devet partnerskih organizacija koji čine Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Splitsko-dalmatinske županije. Cilj projekta je jačanje kapaciteta i ljudskih resusrsa LPZ SDŽ  kroz razvoj i primjenu mjera i intervencija aktivne politike zapošljavanja. 


ADRIATIC WELFARE MIX – 29. i 30. kolovoz 2013, Ancona

Predstavnici Zdravog grada sudjelovali su 29. i 30. kolovoza na međunarodnoj radionici pod nazivom Tržište rada u jadranskoj makroregiji . Radionica je održana u Anconi a organizator je jedna od vodećih talijanskih socijalnih zadruga COOS Marche, partner Zdravog grada na projektu Adriatic Welfare Mix. U drugom dijelu programa održan je sastanak Upravnog odbora AWM projekta gdje su dogovorene i usklađene buduće aktivnosti.

ESSENSE

ESENSEE - projekt poticanja eko-socijalnog poduzetništva nakon dvogodišnjeg trajanja uspješno je priveden kraju. Zdravi grad je bio vodeći partner projekta te u suradnji s još 6 organizacija iz 5 zemalja potaknuo osnivanje mreže ekološka socijalnog poduzetništva jugoistočne Europe, inkubatora za socijalne poduzetnike te akademije.

SURADNJA S INSTITUTOM ZA ANTROPOLOGIJU

Udruga Zdravi grad primila je pismo namjere od ravnatelja Instituta za antropologiju doc.dr.sc. Saše Missonia o pokretanju suradnje ove dvije institucije.

 

Suradnja će se odnositi na Resursni obrazovni centar Radošić u svrhu organizacije znanstvenih i stručnih djelatnosti za međunarodne studente.


HRANA KAO LIJEK

Udruga Zdravi grad i Great Life Global iz Ashevillea, SAD,  organizirali su događanja na temu HRANA KAO LIJEK. Desetodnevno druženje s Linom Stanchichem,  jednim od vodećih svjetskih stručnjaka na području makrobiotike obogatilo nas je javnim predavanjima, seminarima, grupnim i individualnim konzultacijama. Saznali smo kako osnažiti i povećati našu prirodnu energiju, spriječiti bolesti pomoću provjerene prirodne prehrane, kontrolirati tjelesnu težinu i postići psihofizičku snagu.

Više o organizaciji Great Global Life možete pronaći na http://www.greatlifeglobal.com/.


Dani otvorenih vrata udruga

Dragi prijatelji i korisnici,

Iako je udruga Zdravi grad održala Otvorene dane u travnju kada smo za vas pripremili niz od 13 predavanja i radionica, pozivamo vas da posjetite udrugu u okviru Dana otvorenih vrata koji su organizirani na nacionalnoj razini a održavaju se 12.-15. lipnja 2013.

Rado ćemo sve zainteresirane građane primiti u našim prostorijama u Vukovarskoj 65 u petak 14.lipnja od 10.00 -14:00, kada od naših djelatnika i volontera možete saznati više o našim projektima i programima.

Dobrodošli!


Konferencija Social Welfare Day

Udruga Zdravi grad, kao partner na projektu Adriatic Welfare Mix, u četvrtak, 16. svibnja sudjelovala je na konferenciji Social Welfare Day u Tirani, u organizaciji Općine Tirana kao nositelja samog projekta. Cilj konferencije je bio prikaz rezultata studije o potrebama socijalnih usluga na području općine Tirana. Nakon konferencije održan je sastanak Upravnog odbora AWM projekta.


Predstavnice udruge Zdravi grad sudjelovale su na međunarodnom Forumu jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum)

Predstavnice udruge Zdravi grad sudjelovale su na  međunarodnom Forumu jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum) 15. svibnja u Međugorju. Tom prilikom su se susrele s partnerima iz regije s kojima je započet novi projekt s ciljem razvoja oblika turizma koji podupire održivi razvoj.


Projekt za učinkovito prepoznavanje depresije

Udruga Zdravi grad  u suradnji s prof.dr.sc. Jadrankom Mustajbegović, predstavnicom Suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za medicinu rada i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“- Medicinskim fakultetom u Zagrebu, kao i drugim stručnim suradnicima priprema projekt za učinkovito prepoznavanje depresije.


AII projekt - Inovativni vještine i kompetencije za poduzetnike kako bi se promovirao novi održivi turizam na jadransko-jonskom području

Udruga Zdravi grad dobila je projekt AII projekt - Inovativni vještine i kompetencije za poduzetnike kako bi se promovirao novi održivi turizam na jadransko- jonskom području. Nositelj projekta je Forum jadransko-jonskih gospodarskih komora (AIC Forum) u partnerstvu s još 5 zemalja iz regije, uz Hrvatsku.
Zdravi grad i Great Life Global organiziraju događanja na temu: HRANA KAO LIJEK

Predavač:Lino Stanchich, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka na području makrobiotike


07.06. (petak),
GK Marka Marulića, Ulica slobode 2, 21000 Split, CRO

Javno predavanje: Hrana kao lijek (19h, ulaz slobodan)

-----------------------------------------------------------------------
08.06. (subota),
Kuhinja za edukaciju UZG, Ljubićeva 12a, 21000 Split,

CRO Seminar: Hrana kao lijek - Praktična znanja kako osnažiti svoje zdravlje (9-16h, pauza 12-1330h)
-----------------------------------------------------------------------
09.06. (nedjelja),
Kuhinja za edukaciju UZG,
Ljubićeva 12a, 21000 Split, CRO
-----------------------------------------------------------------------
11.06. (utorak),
Hotel Park, Ulica kralja Petra Krešimira IV 4, Makarska


Javno predavanje Makrobiotika: put zdravlja, sreće i mira (20h, ulaz slobodan)

-----------------------------------------------------------------------

Individualne i/ili grupne konzultacije 
(prema dogovoru)
Promocija knjige Mršavljenje bez dijete

Zadovoljstvo nam je izvijestiti Vas da ce se dana 30. 11. 2012. godine, u 11:30 sati, u vijećnici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Franje Kuhača 20, Osijek održati promocija hrvatskog izdanja najnovije knjige Georga Mateljana Mršavljenje bez dijete.


Put zdravlja - U razredu

Trogodišnji programa PUT ZDRAVLJA za učenike 4a i 4b razreda OŠ Dobri. Odabrani su voditelji i počeo se odvijati prvi ciklus programa U RAZREDU.

Pogledajte fotogaleriju 2.dio >>

 

Mršavljenje bez dijete

Nakon pravog remek djela, knjige Georga Mateljana: Najzdravije namirnice svijeta (Winner of the National Best Books Awards), za čije je hrvatsko izdanje autor dobio najveće znanstveno priznanje u Hrvatskoj nagradu "Josip Juraj Strossmayer", kao autor najboljeg djela iz područja prirodnih znanosti, pred vama je hrvatsko izdanje i najnovijeg bisera Georga Mateljana, knjiga Mršavljenje bez dijete...INFORMACIJE:

 

Zdravi grad, Vukovarska 65
tel 540 630 / fax 540 631  

ured@zdravigrad.hr;  www.zdravigrad.hr 
Radno vrijeme: ponedjeljak-petak  8:00-16:00 
 


Program TRAVANJ - LIPANJ 2015.:

- 15.04. 15. (srijeda) 17,00 sati, Kuhinja za edukaciju Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
Radionica kuhanja iz programa Put zdravlja, za članove DMS Split: Uravnotežen obrok
Voditeljica: Darinka Petrović, učiteljica kuhanja u Zdravom gradu

- 21.04. 15. (utorak) u 17,00 sati, prostorije Ekološke Udruge "Eko-Sita" iz Podstrane
Seminar iz programa Put zdravlja: KRETANJE
Za članove Ekološke Udruge "Eko-Sita"
Voditelj: Željko Petrović

- 06.05. 15. (srijeda) u 09,30 sati za članove Društva multiple skleroze Split
Seminar iz programa Put zdravlja: IZLET
Voditelj: Željko Petrović

- 17.05. 15. (nedjelja), Županijska liga protiv raka, manifestacija "Zdravlje je moj đir"
- Prezentacija DO IN vježbi
- Javno predavanje TRADICIJA U PREHRANI I ZDRAVLJE
Predavač i voditelj: Željko Petrović

- 22.05.15. (petak) u 19,00 sati, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
Javno predavanje: TRADICIONALNA KINESKA MEDICINA
Predavač: dr.med. Mingyong Wang, mr.sc.
Ulaz besplatan!
-23.05.15. (subota), 09-12 sati, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65
Seminar - teoretski dio: KINESKA PEDIJATRIJSKA MASAŽA, 9:00-12:00 sati
- 24.05.15. (nedjelja), 09-12 sati, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65
Seminar - praktični dio: KINESKA PEDIJATRIJSKA MASAŽA, 9:00-12:00 sati
Voditelj: dr.med. Mingyong Wang, mr.sc.
Predbilježbe: ured@zdravigrad.hr, tel: 021 540 630

- 30. i 31.05.15. od 9 do 14 sati, prostorije Zdravog grada, Vukovarska 65, Split
Osnovni seminar: MAKROBIOTIKA - Način življenja i prehrana
Voditelj: Željko Petrović
Predbilježbe: ured@zdravigrad.hr, tel: 021 540 630

 
- Svaki četvrtak od 19 do 20 sati, prostorije UZG, Vukovarska 65
Prakticiraju se DO IN VJEŽBE
Voditelj: Željko Petrović

- Svaki petak u 08,30 sati na radiju Županijske lige protiv raka - Radio Suncu:
Emisija: Mediteranske najzdravije namirnice svijeta
Uređuju i vode: Tonkica Boban, Tonći Jukić, Andrea Viđak i Željko Petrović

- Školska godina 2014/2015
U drugom razredu OŠ "Dobri" i trećem razredu OŠ "Mejaši"
Provodi se program: PUT ZDRAVLJA - Zdravkići i Bolkići.
Voditelji: učiteljice Ivana Kvesić, Katija Lucić i Željko Petrović

NAMIRNICA TJEDNA

MRKVA
Pogledajte recept >>

Web stranica se ažurira tjedno s novom odabranom najzdravijom namirnicom svijeta i receptom s pojašnjenjem kako ju najbolje pripremiti kako bi maksimalno iskoristili njene hranjive sastojke i uživali u najboljem okusu.